INTRO20

Trobada Online de Cultura i Creació Digitals

1, 2 i 3 de maig 2020

Menu

Rambla ramblae / Rambla rosae

Beatriz Martín, Jose Rubio i Álvaro Sandoval

Link
enrere

En ple confinament estava clar que no podíem tenir un dia de Sant Jordi normal, amb la Rambla de Barcelona plenes de roses, llibres i persones. Amb aquest projecte hem volgut crear una Rambla virtual, basada en imatges de Google Street View, on poder passejar entre roses algorítmiques que s'han creat en funció dels tweets del dia de Sant Jordi.

S'han capturat els tweets del dia 23 d'abril que tenien els hashtags #SantJordi i #SantJordi2020. Tots aquells disponibles des de l'API de Twitter. Més de 20.000 tweets. Per cadascú s'ha creat la seva rosa algorítmica.

Per a la creació de les roses s'ha desenvolupat un algoritme que obté els paràmetres basant-se en les característiques del tweet. Fem servir el moment en què ha estat creat, la longitud del tweet, la densitat de paraules, el nom de l'usuari i combinacions entre ells. L'objectiu ha estat aconseguir un algoritme generador de roses que, donat un tweet, sempre generi una rosa igual, però sempre generi roses diferents per a diferents tweets.

Un altre procés automatitzat s'encarrega de publicar les imatges de les roses algorítmiques a Twitter a cada tweet que ha estat l'originador. Els tweets amb les roses es publiquen al perfil @RamblaRosae, que esdevé a l'hora una galeria de roses. Aquest procés encara està funcionant, repartint roses. Cada rosa es complementa amb una URL que permet visitar-la a la pàgina web del projecte.

El projecte està desenvolupat en NodeJS i JavaScript, principalment. La navegació està basada en imatges panoràmiques de Google Street View. Al principi volíem connectar directament amb l'API de Google. De fet, ho vam fer. Però, de seguida vam veure que els costos es disparaven i vam passar al pla B: descarregar els panos i construir una interfície de navegació a partir d’ells.

El concepte és passejar per la Rambla veient les roses. Els panos són la galeria. La paginació és canviar de pano.

Des del principi hem contemplat l'ús de tres idiomes: català, castellà i anglès. Els tweets es responen o s'esmenten en funció de l'idioma del tweet originador. Això es fa amb una doble consulta de l'API de Twitter i a l'API de Google per assegurar l'encert en l'idioma de l'usuari.

Queden moltes coses pendents:

  • - Ajustar el redimensionat de la interfície.
  • - Millorar la distribució de roses.
  • - Millorar el passeig entre panos.
  • - Millorar la paginació.
  • - Millorar moltes coses.
  • - Ajustar la interfície per a mòbil.

Però estem força contents del resultat. :)

Bio

Beatriz és Enginyera Informàtica i ha estat programadora en els seus inicis professionals, tot i que ara es dedica a la formació i a l'estratègia creativa.

Jose és Publicitari, però fa dècada i mitja que, a banda de creatiu, és programador front-end.

Àlvaro és Enginyer Informàtic, és programador back-end i director tècnic.