INTRO20

Trobada Online de Cultura i Creació Digitals

1, 2 i 3 de maig 2020

Menu

COVID-19 DNA & Proteins poster

Albert Carles

Link
enrere

Sempre m'ha fascinat, d'ençà que ho vaig estudiar a l'institut, la lògica meravellosament "simple" que hi ha dins dels organismes (cèl·lules, bacteris, virus...): Que seqüències de combinacions de només 4 nucleòtids (amb les seves bases nitrogenades), a tall d'alfabet, determinin quina altra combinació de només 20 aminoàcids i en quin ordre formaran les cadenes que conformen les proteïnes, catalitzadores de tot allò que passa dins dels éssers vius, penso francament que és increïble.

Partint d'aquesta fascinació, i gràcies als meus coneixements de programació, feia un temps que ja havia estat jugant en una manera de representar les proteïnes partint d'informació genètica (DNA o RNA), utilitzant el llenguatge Python i la plataforma de disseny 2D, Nodebox.

Amb l'aparició del COVID-19, i potser per les ganes de posar-li cara a aquest personatge que ha entrat de cop a les nostres vides, vaig rescatar el projecte per mirar de representar-lo visualment.

No en tenia ni idea de si seria possible trobar la informació genètica del virus, però vaig imaginar que en alguna web científica o altra això hi podria ser. Efectivament!, a la web del National Center of Biotechnology Information nord-americana, vaig trobar tant la seqüència del DNA com les seqüències d'aminoàcids de les proteïnes resultants. Això doncs, vaig fer córrer els meus scripts de Nodebox i amb les imatges resultants se'm va acudir fer-ne un pòster. No aporta el coneixement que es busca amb la visualització de dades, ni ho pretenc, però dóna una dimensió visual diferent d'aquest organisme que ha aconseguit tancar-nos a casa tantes setmanes.

Nota per a experts: Segons he llegit, els coronavirus solen tenir la seva informació genètica en una sola cadena de RNA, però curiosament a la web del NCBI en vaig trobar una de DNA, i per això he representat la clàssica doble cadena. Si algun biòleg m'ho pot explicar, serà ben rebut. ;)

Codi a GitHub

Bio

Albert Carles i Prat

Dissenyador gràfic i programador per a Internet i nous mitjans, treballo des de fa anys en projectes de disseny i desenvolupament web. Actualment centro la meva feina en el camp de la infografia i la visualització de dades, col·laborant en diversos equips de recerca en Big Data i anàlisi de dades.

Sóc un ferm defensor i promotor de la tecnologia com a eina d'apoderament popular, i en aquest àmbit s'emmarca la meva participació com a membre impulsor del col·lectiu Booleans, coorganitzador de l'ESC - Escapada de Cultura i Creació Digitals, i també a formar part del Grup Promotor per la Sobirania Tecnològica.

També exerceixo com a docent a centres universitaris com Bau (UVIC) i Elisava (UPF).

www.albertcarles.com